Moldavie in vogelvlucht

By | november 25, 2016

De afgelopen dagen waren Ad en ik in Chisinau (Moldavië) op bezoek bij onze vrienden Alexandru en Ludmila. Ik heb al het een en ander op Facebook geplaatst, maar dat blijft toch een medium, dat snel verandert. Daarom hier nog wat meer achtergrondinfo.

Het was inderdaad “Moldavië in vogelvlucht”. Het is echt ongelofelijk wat je in een paar dagen ziet/meemaakt. We hebben genoten van de gastvrijheid van Alexandru en Ludmila en veel met elkaar gedeeld.

Een van onze doelen was ook het bezoeken van de oude dominee Boegajev in Tiraspol, het “Russische” deel van Moldavië. Ad heeft hier in het verleden heel wat hulpgoederen naar toegebracht en er zelfs zijn 50e verjaardag gevierd. Hij bewaart hier nog steeds heel bijzondere herinneringen aan.

Even een "staatsiefoto" met Luba en Anatoli Boegajev - rechts Alexandru

Even een “staatsiefoto” met Luba en Anatoli Boegajev – rechts Alexandru

 

Het is wel apart om aan den lijve te ervaren, hoe gesloten dit deel van Moldavië is. We kwamen om ongeveer 3 uur ‘s middags bij de grens aan en kregen permissie om tot 3 uur ‘s nachts te blijven. Ook werd uitvoerig gevraagd, wat we precies gingen doen.
dsc_0099

Onmiddellijk bij de grens (tevens taalgrens) werd er geen woord Roemeens meer gesproken/geschreven, maar was alles alleen maar Russisch. In dit gebied zijn al jarenlang Russische troepen gestationeerd. Ook bij de grens lopen soldaten met geweren en zie je tanks. Als je hiervan meer wilt weten, kun je het een en ander vinden op Wikipedia onder het kopje “Transnistrië”. Het is een verhaal, dat je bijna niet gelooft, eigenlijk zo dicht bij Europa….

In de kerk - iets naar achteren: Benjamin, de zoon van ds. Boegajev

In de kerk – iets naar achteren: Benjamin, de zoon van ds. Boegajev

We hadden een gezellig uurtje bij de familie Boegajev. Bij Ad kwamen veel herinneringen naar boven. Helaas gaat het met de Baptistenkerk van Boegajev niet zo goed. Heel veel jongeren verlaten Moldavië om zich in het buitenland te vestigen. Er zijn zo weinig kansen voor hen en de werkloosheid is zo groot, dat de kerk meer iets wordt van oudere mensen.

In Tiraspol voor het enorme standbeeld van Lenin, samen met Alexandru

In Tiraspol voor het enorme standbeeld van Lenin, samen met Alexandru

We bezochten ook nog het plein waar de slachtoffers uit de 2e Wereldoorlog en de burgeroorlog van 1990 tot 1992 worden herdacht. Deze oorlog ontstond, toen de Sovjet-Unie uiteenviel. Ook in deze burgeroorlog waren er veel slachtoffers. Groot strijdpunt was o.a. de taal: Russisch of Roemeens.
dsc_0104


Comments are closed.