Ogen

By | juli 4, 2016

 

IMG_20160615_082434Vakantie
1465885071804Dit jaar was onze vakantie heel speciaal. Kamperen is voor ons echt het ultieme genieten, maar dit jaar gingen we niet met onze oude vertrouwde Karstentent, maar met de vrachtauto. Eigenlijk lijkt het op kamperen, alleen was de vrachtauto de vervanging voor de tent. En zelf eten koken, dat lukte ook niet. Maar ‘s morgens even water warmen op een brandertje en vervolgens soms al rijdende weg een kopje oploskoffie drinken, ja, het leek soms net kamperen:).

1465930973211Hulptransport
Ad had al lang in zijn hoofd dat er een transport naar Griekenland moest. Hij had heel veel voedsel gekregen en wilde het graag bij de gemeente in Thessaloníki brengen, die zich inzet voor de vluchtelingen daar. Nadat het enorm slechte, modderige, kamp in Idomeni, nabij de Macedonische grens door de regering was ontruimd, kwamen er meer vluchtelingen in Thessaloníki zelf. De evangelische gemeente doet wat ze kan, maar heeft behoefte aan ondersteuning. In Griekenland is het leven zeker geen vetpot. Gelukkig wordt er vanuit stichting GAiN nu ook elke maand een hulpreis georganiseerd om de kerk hierin te ondersteunen.

Thessaloníki
Na een reis van vier en een halve dag (we moesten ook nog iets in Roman in Bulgarije afleveren), kwamen we vrijdagsmiddags in Thessaloníki aan. ‘s Middags werd de vracht gelost, o.a. met de hulp van veel jonge vluchtelingen. 13417495_1219837668048527_8744705814419407434_n-290x192Zij waren helemaal blij om ook een steentje te kunnen bijdragen. DSC_0036Vervolgens gingen we ‘s zaterdags onder leiding van Stephanos en Cathy, de vaste vrijwilligers van de kerk die dagelijks de vluchtelingen bezoeken, naar het vluchtelingenkamp. Dit was toch nog bijna een half uur rijden. Thessaloníki is een stad met een miljoen inwoners, dus de afstanden zijn er gewoon groot.

Ogen
In het kamp vielen mij vooral de ogen van de mensen op. Starende ogen, lege ogen, een vrouw, die zulke zwarte, verdrietige ogen had. Maar ook een jonge vrouw met sprankelende ogen. Ogen, die de hoop nog niet verloren hadden. We ontmoetten haar, toen we bijna weggingen. En ik had deze ontmoeting voor geen goud willen missen. Haar buurvrouw was zwanger van een meisje en zou al snel gaan bevallen. Ze had voor haar een prachtig wiegje gemaakt van een kiwi-doos en liet het ons vol trots zien. Jammer genoeg wilde/mocht ze niet samen met haar buurvrouw met het wiegje op de foto, maar alléén de wieg, dat mocht wel!

DSC_0062

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleding en thee
Vervolgens gingen we in het kledingdepot, dat de kerk in het kamp heeft, kleine-baby-meisjeskleertjes bij elkaar zoeken en daar was de aanstaande moeder ook weer enorm blij mee. We deelden die dag ook thee uit, die we hadden meegebracht. Kleine druppeltjes vreugde…..

In het kledingdepot even samen met Cathy en een jong Koerdisch meisje op de foto

In het kledingdepot even samen met Cathy en een jong Koerdisch meisje op de foto

Ad zit hier even bij de pakken neer - het was dan ook heel warm - zo rond de 40 graden....

Ad zit hier even bij de pakken neer – het was dan ook heel warm – zo rond de 40 graden…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer details van dit transport? Kijk dan even op www.gainhelpt.nu

 

 

 

 


Comments are closed.